top of page

Dvorac Trakošćan

Dvorac Trakošćan je kulturno dobro, zaštićena povijesna cjelina koja se sastoji od dvorca, građevina uz dvorac, perivoja i park šume s jezerom. Dvorac je danas jedan od rijetkih objekata u Hrvatskoj sa sačuvanom vlastitom građom, povijesno usko vezanom uz arhitektonski okvir i život njegovih vlasnika. Nastao je krajem 13. stoljeća i danas je jedan od najposjećenijih hrvatskih dvoraca.

Crkva Sv. Marije u Lepoglavi

Gradnja crkve započela je oko 1400. godine s dolaskom pavlina u Lepoglavu, a posvećena je 1415. godine. Crkva je barokizirana gotička građevina. Unutrašnjost crkve bogata je baroknim namještajem, drvorezbarijom, baroknim oltarima i freskama Ivana Krstitelja Rangera. Osamostaljenjem Hrvatske započeli su opsežni i temeljiti radovi na sanaciji crkve. Od 1990. godine crkva je ponovo otvorena za vjernike.

Gaveznica

Gaveznica se nalazi oko 400 metara južno od crkve Sv. Marije u Lepoglavi. Ovo područje je poznato i kao prvo otkriveno nalazište ahata u Hrvatskoj. Ahat koji je od poludragog kamenja najzanimljiviji na Gaveznici ima nijanse od svijetloplave do tamnosive boje. Po količini se izdvajaju razni kalcedoni, crveni jaspis i ahat, iako ima i ametista i običnog opala.

Ivanščica

Vrh Ivanščice je najviša točka Hrvatskog zagorja i ujedno najširi vidikovac na planini Ivanščici. Vršni dio Ivanščice zaposjednut je nizom objekata raznih namjena pa vrh gotovo i nema prirodnih obilježja. Prva, drvena piramida na vrhu podignuta je još 1893. godine, a danas na najvišoj točki stoji željezna razgledna piramida visoka 10 m. Oko 100 m sz. od nje je planinarski dom Josip Pasarić, a pokraj njega 60 m visok televizijski odašiljač. Na sz. strani nalazi se sjenica s vidikom prema sjeveru i zapadu. U vršnom dijelu još je nekoliko skijaških objekata i napuštena skijaška žičara.

Kontakt

gđa. Nevenka Borovec Kihas

Mjesta za posjetiti

Doživi Zagorje!

Copyright 2020. Sva prava pridržana. Funda d.o.o.

bottom of page